Kamvast
Image default
Aanbiedingen

Alles over olijfbomen

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zit met die majestueuze olijfbomen? Waar gaan ze over? Waar komen ze vandaan? Groeien olijven echt aan bomen? Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over olijfbomen!

 

Herkomst

Olijfbomen komen oorspronkelijk uit mediterrane landen en worden al eeuwenlang geteeld. De eerste geregistreerde vermelding van olijven was in een Egyptische hiërogliefen tekst van rond 1500 voor Christus. Olijven worden ook genoemd in de Bijbel, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament. In het boek Genesis stuurde Noach een duif uit de ark om te zien of het water zich had teruggetrokken, en de duif kwam terug met een olijftak in zijn snavel. En in het Nieuwe Testament zou Jezus hebben gebeden in de Hof van Getsemane voor zijn kruisiging, en daarna groeide daar een olijfboom.

 

Soorten olijfbomen

Er zijn veel verschillende soorten olijfbomen, maar de twee belangrijkste zijn wilde olijfbomen en gecultiveerde olijfbomen. Wilde olijfbomen groeien natuurlijk en worden al eeuwenlang gebruikt voor hun hout, dat sterk en duurzaam is. Gecultiveerde olijfbomen worden specifiek gekweekt voor hun vruchten, die worden gebruikt voor de olie en om te eten. 

 

Klimaatvereisten voor olijfbomen

Olijfbomen vereisen een warm klimaat met weinig variatie gedurende het jaar. Ze verdragen wat koud weer, maar een plotselinge temperatuurdaling kan de boom beschadigen of doden. Ze hebben ook veel zonlicht en goed gedraineerde grond nodig.

 

Gebruik van olijfbomen

Olijven worden vooral gebruikt voor hun olie, die wordt gebruikt in de keuken, in cosmetica, zeep en geneesmiddelen. Olijven kunnen ook in hun geheel worden gegeten, vers of gezouten. Ze worden vaak gebruikt als garnering of als smaakmaker in salades en andere gerechten.

 

Zoals je ziet is er veel te leren over olijfbomen! Of je nu nieuwsgierig bent naar hun geschiedenis of naar hun praktische toepassingen vandaag de dag, we hopen dat dit artikel wat licht heeft geworpen op deze fascinerende planten. Klik hier als jij jouw eigen olijfboom wilt shoppen!

 

https://www.mypalmshop.nl/