Kamvast
Image default
Toerisme

Bulgarije of Turkije

goedkope zomervakantie

Wat is beter Bulgarije of Turkije? De vraag is nogal retorisch en er is geen definitief antwoord op. Het is alsof je vraagt: “Wat is er lekkerder dan watermeloen of meloen?”, “IJs of chocolade?”, “Thee of koffie?” Elke persoon heeft een ander antwoord op basis van voorkeuren en smaken. Het belangrijkste is van welke kant en perspectief je naar het toeristische dilemma moet kijken. Bulgarije en Turkije hebben voor- en nadelen. En dan is de verdeling voorwaardelijk. Voor iemand is “all inclusive” een enorm pluspunt, voor iemand verandert dit pluspunt in een minpuntje. Iemand is een liefhebber van zandstranden, een ander houdt van kiezelstenen.

In deze toeristische strijd zullen we proberen rekening te houden met verschillende aspecten. Weer, zee, weg naar het resort, accommodatie, entertainment, eten, kosten, veiligheid. Dit zijn naar onze mening de belangrijkste componenten waar vakantiegangers op letten. Landen die al lang de status van zwaargewicht op onze markt hebben gekregen (naar het aantal toeristen) hebben veel gemeen, ook de grens. Maar er zijn nog meer verschillen in uiterlijk, karakter, sfeer.

Toegang tot de zee en het klimaat

Buurlanden hebben toegang tot de Zwarte Zee. En als dit voor Bulgarije de enige zeegrens is, dan heeft Turkije vier keer zoveel geluk. De kust wordt gewassen door vier zeeën tegelijk: Zwart, Middellandse Zee, Egeïsche Zee, Marmara. Alle zeeën zijn totaal verschillend: in termen van waterdichtheid, mate van warmte en zelfs kleur. Kleurverschillen zijn duidelijk zichtbaar op de plek waar de Middellandse Zee en de Egeïsche zee samenkomen. De Middellandse Zee is donkerder, blauw, de Egeïsche Zee is lichter, met een groenachtige tint.

Het klimaat in Turkije is heet, in Bulgarije is het comfortabeler, zonder de zinderende hitte. In Turkije kunnen de waarden op de thermometer zelfs in september +40 bereiken. Met zulke cijfers worden excursies eerder een marteling dan een opwindend tijdverdrijf. Daarom is een luie, exclusief strandvakantie hier zo gewoon. In Bulgarije zet de temperatuur dergelijke records niet, alleen regent het in de zomer vaker dan in het buurland. Maar ze passeren snel, zodat ze de rest niet bederven.

Rust type

Turkije en Bulgarije zijn twee totaal verschillende recreatiemodellen. Turkije is een overwegend passieve strandvakantie, die zich beperkt tot het hotelgebied en een wandeling naar de zee. Er zijn hier een minimum aan excursies – het zal eerder een sightseeingtour door de stad zijn, een uitstapje naar een schapenvachtjas of een gouden juwelierszaak. Er zijn niet veel attracties in het resortgebied, en het is er erg warm. Op een excursie naar hetzelfde Istanbul, ga meestal vanuit Burgas of Varna, omdat het dichterbij is.

Bulgarije beschikt over reizen, comfortabel weer, een overvloed aan attracties direct in het resortgebied, je kunt naar Nessebar, Sozopol gaan. Alles is heel dichtbij en compact. Een groot pluspunt is het ontwikkelde netwerk van streekbussen. U kunt gemakkelijk op eigen gelegenheid van de ene stad naar de andere gaan, uw eigen toeristische route uitstippelen, de bezienswaardigheden bekijken die u nodig acht.

In Turkije zijn dit voornamelijk vijven en vieren, minder vaak drie. Waarschijnlijk is 95% van hen all-inclusive. Over het algemeen hoeft u het hotelterrein niet te verlaten. Eten, zwembaden, spa’s, animatie – alles is op loopafstand. Er zijn veel hotels van verschillende niveaus in Bulgarije, van luxe vijven tot budget twee. Appartementen met een keuken komen veel voor, sommige verhuren appartementen in wooncomplexen. Het is erg handig met kleine kinderen of voor een lange vakantie. In Turkije is dit segment niet bijzonder in trek, hier logeert iedereen in hotels.

In Bulgarije werken hotels volgens het “All Inclusive” -systeem, maar niet allemaal. Maaltijden variëren sterk – van ontbijt, halfpension, volpension of helemaal geen maaltijden. Er zijn veel cafés en restaurants in Bulgarije met heerlijk en goedkoop eten. Daarom eet de meerderheid van de vakantiegangers hier, dit model bevrijdt van gehechtheid aan het schema van ontbijt, lunch, diner in het hotel en geeft vrijheid bij het plannen van de dag. In Turkije concurreren hotels echter in de “all inclusive” -variant; er worden vaak voorvoegsels aan toegevoegd, bijvoorbeeld ultra, dit is wanneer je op elk moment van de dag kunt eten, zelfs ’s nachts. Toeristen gaan zelden naar restaurants en cafés, omdat er geen reden is. De keerzijde van dit model is dat hotels in het verklaarde “all inclusive” (meestal triples en zelfs fours) soms een nogal magere en hetzelfde soort voedselrantsoen bieden.

Stranden

In Turkije zijn de stranden zand- en kiezelstranden, afhankelijk van de kust. In Bulgarije voornamelijk zanderig. In Turkije is de hele kustlijn verdeeld over hotels, elk hotel heeft zijn eigen gedeelte met ligstoelen, parasols en een verdeelpunt voor handdoeken. Vreemdelingen kunnen hier niet binnenkomen. In Bulgarije hebben niet alle hotels hun plek op het strand, behalve misschien vijfsterrenhotels. Hier is het territorium meestal verdeeld in gratis en betaalde zones met ligstoelen, een watersproeisysteem, enz. Op welk strand hij verblijft, in welke zone, beslist iedereen voor zichzelf.

Bulgarije wint door de lengte van de stranden, de lengte van sommige bereikt 10 kilometer, de breedte varieert van 100 tot 350 meter.

Comfort en veiligheid

Wat de veiligheid betreft, kunt u in Bulgarije zelfs ’s nachts vrij rustig lopen. Turkije is in dit opzicht ook een redelijk veilig land, zeker het resortgedeelte. De enige negatieve, zeer opdringerige verkopers in winkels, markten, souvenirwinkels. Bovendien zijn Turkse mannen erg voor meisjes. Niets crimineels, maar aanbiedingen om elkaar te ontmoeten, enz. komen heel vaak en opnieuw obsessief voor.

Resultaat

Op de vraag “Wat is beter: Turkije of Bulgarije?” Er is geen definitief antwoord. Twee landen, waar de rust bijna hetzelfde is, bouwen hun toerismebeleid op en hanteren verschillende benaderingen. In Turkije is de basis van alles “all inclusive” en meestal strandtijdverdrijf. Bulgarije biedt een breder scala aan aanbiedingen, met een rijk excursieprogramma en minder gehechtheid aan hotels. Je kunt eten in cafés en restaurants, zwemmen op het strand, wat je leuker vindt, en niet dat is toegewezen aan het hotel.

Er zijn voorstanders van beide opties. Daarom moet u bij de vraag waar u heen moet, voortbouwen op uw verwachtingen. Persoonlijk hebben we ons in Bulgarije gevestigd, het is in veel opzichten dicht bij ons. Maar uw laatste optie hangt alleen van u af.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html