Kamvast
Image default
Verbouwen

Contactlijm is zo geschikt door o.a. de elasticiteit!

Het mooiste van allemaal: contactlijm is zoals eerder genoemd elastisch. Het is niet zo dat de lijm tijdens het opdrogen nog verschuifbaar is; de lijm wordt hard. Wat met de elasticiteit wordt bedoeld is het volgende: Als er bijvoorbeeld iets verkeerds gelijmd wordt kan de lijm door middel van verhitting ‘smelten’ (weken), hierdoor wordt de lijm weer vloeibaar en kan het opnieuw worden aangebracht om vervolgens weer hard te laten worden. 

Lijmen, lijmen, lijmen; tegenwoordig gebruiken wij als mens overal lijm voor. Nieuwe zool vasthechten aan een schoen? Lijm. Een huis bouwen? Lijm. Meubels maken? Lijm. Lijm is echter niet alleen het melkwitte goedje uit de welkbekende Pritt stift, ook cement, kit, teer en contactlijm vallen onder de lijmsoorten. Vooral deze laatste lijmsoort is erg speciaal; contactlijm is een lijmsoort die elastisch blijft in tegenstelling tot bijvoorbeeld cement of teer. Als klap op de vuurpijl is contactlijm ook nog eens toepasbaar op allerlei soorten doeleinden.

Laten we bij het begin beginnen; wat is contactlijm nou precies? Contactlijm is een synthetische lijmsoort die elastisch blijft (thermoplast) en voor enorm veel doeleinden toepasbaar is. Contactlijm is kenmerkend aan zijn gebruiksaanwijzing: beide oppervlakken moeten ingesmeerd zijn met een dun laagje lijm, vervolgens worden de oppervlakken tegen elkaar aangedrukt en moet het lijm tussen de oppervlakken gemiddeld 24 uur opdrogen voor de maximale belasting. Meestal bestaat contactlijm uit een verbinding van hele moeilijke scheikundige namen zoals nafta, cyclohexaan en butanon. Verder gaat contactlijm gemiddeld 50 jaar mee, is het goed bestand tegen zonlicht, extreme tempraturen en vochtigheid.

Doordat contactlijm geschikt is voor zoveel doeleinden wordt het ook in alle soorten industrieën gebruikt. De kledingindustrie, staalindustrie, cosmetica-industrie, overal zien we contactlijm voorbijkomen. Wel is het zo dat voor elke soort industrie een aparte soort contactlijm wordt gebruikt. Zo is de welbekende secondelijm in uw keukenkastje ook een vorm van contactlijm. Vaak gebruikt de bouwindustrie de contactlijmen EPDM+ en Poly+ die ijzersterk zijn en zeer geschikt voor bijvoorbeeld dakbedekking.

Kortweg; contactlijm is een synthetische lijmsoort die uniek is door zijn elasticiteit. Deze lijmsoort is voor veel doeleinden toepasbaar en wordt daarom in bijna alle industrieën gebruikt.

https://www.spuitlijmconcurrent.nl/contactlijm