Kamvast
Image default
Woning en Tuin

De hipste soorten keukentafels op een rijtje

Keukentafels zijn vaak dingen die we over het hoofd zien, we eten, discussiëren en lachen er aan. Er bestaan echter ook hippe keukentafels die echt de sfeer van je keuken kan opkrikken. Vooraleer je een tafel kiest is, het hoogst noodzakelijk dat je de ruimte meet, zodat je niet later beseft dat de keukentafel te groot of te klein is. Ik zet de voornaamste stijlen, materialen en kleuren even op een rijtje.

Verschillende soorten stijlen van keukentafels

Bij het kiezen van een keukentafel wil je best dat die past bij het interieur van je keuken. Dit hangt dan natuurlijk weer af van welke stijl je verkiest. Bij design tafels gaat het vooral om het creatieve en de praktische kant van de tafel, daarbij moet je dus vooral denken voor wat je eigenlijk de tafel zal gebruiken,grote familiefeestjes, gezellig drinken met de vrienden etc.. Mensen die kiezen voor etnische tafels doen dat zeker voor een weldoordachte reden. Zij willen bijvoorbeeld dat de keukentafel echt iets uitstraalt dat eigen is aan hun nationaliteit of cultuur. Zo kan een alledaags voorwerp, toch nog iets meer betekenen.

Natuurlijk heb je ook het hedendaagse type die vanzelfsprekend is. De industriële tafel is misschien multifunctioneel en duurzamer zodat er kleine arbeids klusjes op kunnen plaatsvinden. De landelijke tafel zal dan eerder wat groter zijn, terwijl de scandinavische een speciale houtsoort kan hebben die is aangepast aan de omgeving. Bij klassieke tafels kan je dan eerder beslissen over het decoratief gedeelde en de versieringen, zowel op het blad als de poten. Over het algemeen zijn de moderne tafels waarschijnlijk de populairste, want die kun je bijna bij elk interieur toepassen meestal kun je ze herkennen aan de strakke vormen en pure lijnen.

Kenmerken van keukentafels

Keukentafels hebben een verschillende kenmerken zoals;

  • verlengbaar
  • rechthoekig
  • rond
  • ovaal
  • vierkant

De tafels worden over het algemeen gemaakt uit hout, zoals al aangegeven kan dit verschillen van klimaat tot klimaat. Bij een vochtig klimaat kan dit handig zijn door middel van tropisch hout die bestand is tegen vochtige omstandigheden. Zo zijn er ook glazen tafels, die uiteraard iets duurder zijn maar wel ideaal tegen vlekken of vuil want je kunt het gemakkelijk verwijderen. Bij marmeren of keramieken tafels is het zeker aan te raden een kwaliteitstest te doen, zodat je zeker weet dat er geen barsten zullen ontstaan.

Kleuren en afwerking van de tafel

Keuken tafels zijn verkrijgbaar in een wijd spectrum van kleuren, van de standaard kleuren wit, zwart of bruin, tot de iets opvallende tinten zoals groen, ecru of multicolor. Het kan ook in verschillende vormen worden afgewerkt, dit maakt het nog persoonlijker. Bij het oliën zorgt dit ervoor dat het hout zich kan verzadigen met de poriën die het bevat. Dit zeker een must wanneer je wilt dat er geen vlekken in de tafel dringen. Lak is heel sterk en slijtvast, soms wordt het wel in 3 lagen aangebracht. Omdat lak zeer sterk is, moet je bijna geen onderhoudswerken uitvoeren na de afwerking. De lak zelf kan natuurlijk nog in verschillende kleuren worden aangebracht.