Kamvast
Boeken en Tijdschriften

Dit Moet je Weten over YouTube video’s met Slijpmateriaal

Slijp video’s introductie

In deze tijd zijn internet video’s een belangrijke vorm van educatie. Ik kan me voorstellen dat het grootste deel aan mensen dat messen wilt leren slijpen uiteindelijk eindigt op YouTube. Internet video’s zijn zowel een zegen als een vloek. Een goed gemaakte video waar objectieve informatie over het gereedschap en de techniek in wordt vrijgegeven kan erg educatief zijn, maar je zal er altijd een vraagteken bij moeten zetten. Youtube video’s kunnen worden onderverdeeld in goed, slecht, en afschuwelijk.

Mes slijp video producten

Video’s die worden gemaakt door of namens slijpmateriaal productenten of marketeers zijn over het algemeen goed. Deze video’s kunnen je namelijk veel leren over de mogelijkheden van het gereedschap en hoe je het goed kunt gebruiken. De kijker moet zich daarentegen wel bewust zijn van het doel van de maker, want de producent zal hoogstwaarschijnlijk enkel de positieve kanten van het product belichten. De negatieve kanten van het slijpmateriaal worden daarentegen vaak genegeerd. Kijk bijvoorbeeld naar messenslijpers waar je het mes alleen doorheen hoeft te trekken. Deze messenslijpers kunnen slechts in één hoek slijpen, dus als je een andere hoek nodig hebt kan je het wel vergeten. Dit is slechts één van de redenen dat ik geen grote fan ben van handmatige of elektronische messenslijpers. Daarnaast zullen veel promotionele video’s ook niet kenbaar maken dat hun slijpgereedschap (meestal de duurdere versies) vaak erg ingewikkelde aanpassingen nodig hebben om het mes er goed in op te stellen.

Tenslotte mijn laatste voorbeeld hierover, deze populaire slijpsystemen hebben vaak maar een beperkt bereik, door de lengte van de hulpmiddelen. Als je lange messen wilt slijpen op deze systemen wordt het al erg lastig, omdat je het mes dan in twee of meer delen moet gaan verdelen. Het systeem kan het mes namelijk niet in één keer slijpen.

Conclusie

Messen slijpen is geen hekserij. Mijn vader, die volledig blind was gedurende zijn volwassen leven, kon messen slijpen als de beste. Hij gebruikte niets meer dan een eenvoudige wetsteen, lampen olie en een leren strop om mee te polijsten. Hij heeft mij geleerd hoe ik mijn eerste zakmes moest slijpen toen ik nog geen zeven jaar oud was.

https://www.zwilling.com