Kamvast
Image default
Aanbiedingen

ERP systeem implementeren

Je hebt de keuze gemaakt voor een ERP systeem, nu alleen nog een goede implementatie partner vinden en je kan beginnen. Maar let op, de keuze voor een ERP implementatie partner is belangrijker dan je denkt. 

Wat valt er onder ERP implementatie?

Alles wat nodig is om de software op de juiste manier werkend te krijgen valt onder de implementatie van ERP software. De software moet geïnstalleerd worden op de servers (alleen bij een on premise oplossing). Daarnaast moet de software geconfigureerd worden zodat alles goed werkt, dit geldt ook bij cloud oplossingen. De data vanuit het oude systemen of systemen moeten overgezet worden naar het nieuwe systeem. Als er koppelingen gemaakt moeten worden met andere programma’s wordt dit ook tijdens de implementatie gedaan.

Naast de technische implementatie moet ook het personeel getraind worden. Een ERP systeem brengt organisatorisch wijzigingen met zich mee. Alle gebruikers moeten training krijgen zodat ze weten hoe ze het systeem moeten gebruiken. Daarnaast moeten ze alle specifieke eigenschappen, nieuwe mogelijkheden en aangepaste bedrijfsprocessen leren.

Hoe zorg je voor een goede implementatie?

De implementatie van een ERP systeem is erg complex, er moeten meerdere bedrijfsprocessen nauw op elkaar aansluiten. Om dit goed te laten verlopen zijn goede uitgangspunten en een goede voorbereiding cruciaal. 

Vaak zijn problemen die tijdens de implementatie ontstaan terug te voeren naar het voortraject. Als er in de beginfase van het project onduidelijkheid is over doelstellingen, planning, budget of bedrijfsprocessen is er geen goede basis voor de implementatie. Hierdoor loop je in een latere fase tegen problemen aan die vertraging veroorzaken.

Een ERP systeem brengt verandering met zich mee. Het is belangrijk dat het personeel hiervan op de hoogte is en hier begrip voor hebben. Wanneer het voor medewerkers niet duidelijk is wat er gaat gebeuren bestaat de kans dat er onrust ontstaat en het ERP systeem niet omarmt wordt.

Hoe kies je de juiste implementatie partner?

De keuze voor een ERP leverancier speelt een belangrijke rol in de implementatie. Kies voor een partner met ervaring binnen jouw branche. Deze is al bekend met marktspecifieke bedrijfsprocessen. Hier kunnen ze tijdens de implementatie rekening mee houden waardoor deze soepeler zal verlopen. Dit zie je terug in de duur en de kosten van de implementatie.

 

https://www.axians.nl/kennisbank/erp-implementatie/