Kamvast
Image default
Entertainment

Het stappenplan voor het boeken van bekende artiesten

Iedereen heeft wel eens het idee gehad om voor een feestje met de vereniging of die ene vijftigste verjaardag even goed uit te pakken en te kiezen voor een bekende artiest. Maar zodra je gaat zoeken op het web kom je er achter dat er niet veel transparantie is als het gaat om bekende artiesten boeken. Om je wegwijs te maken binnen de wereld van het boeken van bekende artiesten gaan wij hier alle stappen even bij langs, want er gaat meer mee gemoeid dan even een prijsopgave doen en boeken.

 

Stap 1: de juiste artiest kiezen

Allereerst moet er een artiest gevonden worden die past bij het budget, maar ook de sfeer die er neergezet moet worden. Voor een gezellige meezingavond is het altijd aan te raden een feestentertainer uit te kiezen zoals Ronnie Ruysdael. Maar ook is een artiestenduo als Suzan & Freek een optie. Hierbij moet er wel goed naar het budget gekeken worden, want bij het boeken van een bekende artiest moet er al gauw gekeken worden naar zo’n €3.000 als minimum. Voor die prijs komt Brainpower optreden, maar Suzan en Freek kijk je al snel naar het 8-voudige. Zodra de artiest is gevonden die perfect bij het evenement past, komt de uitdaging: het boeken.

 

Stap 2: aanvragen en boeken, maar hoe?

De beste manier om eigenlijk wel de beschikbaarheid van de bekende artiest makkelijk vast te leggen is beginnen met vroeg plannen. Bekende artiesten zitten altijd volgeboekt door het jaar heen en hebben de luxe uit opdrachten te kiezen. Des te vroeger de bekende artiest de aanvraag binnen heeft, des te eerder ze de keuze maken om op te willen treden. Een aanvraag kan zeer eenvoudig gedaan worden via een boekingsbureau voor bekende artiesten als Evenses. Daar is het de standaard om gewoon even de informatie en wensen van uw evenement in te typen en dan nemen zij het volledige contact op met de bekende artiest, zo verzekerd u zich van de hoogste slagingskans bij het boeken van uw bekende favoriete artiest.

 

Stap 3: Buma, apparatuur en riders

Als de beschikbaarheid bevestigd is, komen er nog wat leuke randzaken bij kijken die niet de standaard zijn bij het boeken van een band. Alle nummers van de bekende artiest zijn namelijk onder een label gemaakt en daar komt de BUMA/STEMRA bij kijken. Het Burea voor muziek auteursrechten (Buma)  in combinatie met de Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproductierechten voor Auteurs (Stemra) is de Nederlandse collectieve beheersorganisatie voor de muziekwereld. Hier moet geld aan afgedragen worden zodat de artiesten wel de royalty’s ontvangen voor hun gespeelde werk. Dit is alleen maar toepasselijk op evenementen met ticketverkoop en die niet in de publieke ruimte worden gehouden. Heeft u bijvoorbeeld de bekende artiest gehuurd voor een feest in uw achtertuin? Dan kost het helemaal niets.

Maar dan zijn we er nog niet, dan komen vaak de riders nog kijken. Dit zijn eigenlijk de documenten waar alle techniekeisen van de gekozen bekende artiest in staan. Denk hierbij aan bepaalde DJ-sets waar ze mee komen spelen, microfoons en algemene podiumindelingen. Bij bekende artiesten zijn deze vaak nog verder uitgebreid met de persoonlijke wensen van de artiest, die willen vaak drinken en eten backstage klaar hebben staan voordat ze gaan optreden. Dit kan lopen van M&M’s in één kleur tot gewoon een broodje kaas. Dit ligt allemaal aan de gekozen artiest en die zal dit van tevoren aangeven.

Stap 4: genieten

Alles geregeld en check? Dan hoeft er niets anders meer te gebeuren naast het genieten van het evenement met de bekende artiest. Lekker feesten op Ali-B’s raps of lekker gaan op Benny Rodrigues’ ROD alias. Het is allemaal mogelijk. Meer hulp nodig bij het boeken van een bekende artiest? Kijk dan hier eens naar de makkelijkste manier om het te laten regelen voor u.