Kamvast
Image default
Zorg

Omgaan met trauma's

Omgaan met trauma’s

 

Waar komt trauma vandaan, je vraagt het je misschien af. Een trauma kan het resultaat zijn van een zeer stressvolle, angstaanjagende of verontrustende gebeurtenis in je leven. Dit kan iets zijn dat je zelf hebt meegemaakt of iets dat je hebt gezien gebeuren met iemand anders. Denk aan een auto-ongeluk, pesten op school, verlies van een geliefde, het maakt niet uit hoe groot of klein het is, als het jou pijn doet, telt het. Het woord trauma komt van het Griekse woord voor wond en dat is precies wat het is, een emotionele wond. Psycholoog IJsselstein en anderen in het veld kunnen je helpen meer te leren over de oorsprong van trauma’s.

 

Je trauma’s identificeren

 

Trauma’s identificeren kan een moeilijk proces zijn. Vaak hebben we niet eens door dat we een trauma hebben. We kunnen nachtmerries hebben, snel boos worden of ons plotseling heel verdrietig voelen zonder te weten waarom. Deze symptomen kunnen een teken zijn van een verborgen trauma. Het is als een sneeuwvlok die een lawine veroorzaakt. Het begint klein en bouwt op totdat het niet meer te negeren is. We kunnen ook fysieke symptomen hebben zoals hoofdpijn of maagklachten. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze tekenen en ze serieus te nemen.

 

Behandeling met een psycholoog

 

Als je denkt dat je een trauma hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Een psycholoog, zoals psycholoog IJsselstein, is een professional die is opgeleid om mensen te helpen omgaan met emotionele problemen en geestelijke gezondheidsproblemen. Zij kunnen je helpen je trauma te begrijpen en te verwerken. Ze gebruiken verschillende technieken zoals cognitieve gedragstherapie waarbij je leert om je gedachten en gevoelens te herkennen en te veranderen. Of EMDR, een behandeling waarbij je je trauma opnieuw ‘beleeft’ onder begeleiding van de psycholoog om het zijn kracht te ontnemen. Het kan eng zijn om hulp te zoeken maar het is een belangrijke stap naar genezing. En weet dat je niet alleen bent, er zijn veel mensen die door hetzelfde gaan en die er sterker uit zijn gekomen.

 

https://elizabethcueva.nl/psycholoog-ijsselstein/