Kamvast
Image default
Dienstverlening

Wat gebeurt er bij het kraken van de rug?

Wat is kraken?

Het kraken van de rug is een behandelmethode voor mensen die veel last hebben van pijn in de onderrug. Bij het kraken van de rug worden gewrichten gemanipuleerd. Bindweefsel dat om het gewricht heen ligt wordt verschoven. Effecten hiervan kunnen zijn dat er meer bewegingsvrijheid komt voor een gewricht en spierspanning en gevoeligheid nemen af. Daarnaast kan het gevoel van beweging verbeteren door de rug kraken. Kraken is echter geen wondermiddel. Het is altijd onderdeel van een behandeling. Om effect te hebben, moeten er vaak ook fysiotherapeutische oefeningen gedaan worden en/of mobilisatietechnieken worden toegepast door een therapeut.

 

Het knakgeluid bij rug kraken

Bij het kraken is vaak een knakgeluid te horen. Dit ontstaat doordat gewrichtoppervlaktes uit elkaar bewegen. Er wordt kracht gezet tegen de geblokkeerde bewegingsrichting in. Zo ontstaat er een vacuüm tussen de gewrichten en de gewrichtsvloeistof. In het midden van de gewrichtsvloeistof bevinden zich luchtbelletjes die ervoor zorgen dat het gewricht soepel blijft. Als de druk op het gewricht snel heel hoog wordt, knappen de luchtbelletjes uit elkaar en hoor je het krakende geluid.

 

Geeft rug kraken risico’s?

Er wordt soms gedacht dat kraken risico’s met zich meebrengt. Het is inderdaad mogelijk als je zelf hiermee aan de slag gaat of het door een ongeschoold persoon laat doen, dat er iets fout gaat. Zo kun je zenuwen beknellen, de spieren belasten of de gewrichtsbanden uitrekken. Daardoor kan de pijn alleen maar toenemen. Laat daarom je rug kraken door een professional, zoals een manueel therapeut. Deze behandelt alleen als daar medische noodzaak voor is en heeft de kennis en ervaring om de behandeling goed uit te voeren.