Kamvast
Image default
Dienstverlening

Wat zijn de kosten van een VOG

Het kan zo zijn dat een toekomstig werkgever vraagt om een VOG bij de sollicitatie, het is dan natuurlijk wel handig om te weten hoe je deze aan moet vragen en wat het kost. Bij sommige functies is het verplicht vooraf een VOG te laten zien, het is bijvoorbeeld verplicht voor als je bij een kinderopvang wil werken. 

VOG aanvragen

Wanneer je toekomstig werkgever wil dat je een VOG aanvraagt moet hij of zij hier ook bij aangeven hoe ze hem willen hebben, een VOG kan namelijk op twee verschillende manieren worden gemaakt. De VOG kan namelijk digitaal en schriftelijk, voor allebei de manieren geldt een andere aanvraagprocedure. De digitale VOG kan je aanvragen via internet, je toekomstig werkgever moet dan eerst de VOG aanvraag voor je klaarzetten. Vervolgens krijg je een code waarmee je de VOG kan aanvragen en betalen. 

 

Om de VOG schriftelijk aan te vragen moet je langs bij het gemeentehuis, deze moet hier dan wel eerst aangemeld worden. Wanneer de VOG is aangemeld kan je langs bij het gemeentehuis in de gemeente waar je staat ingeschreven. 

 

Het is ook mogelijk om de VOG aan te vragen via commerciële partijen, deze partijen kunnen de VOG alleen aanvragen en dus niet maken. Alleen Justis beschikt namelijk over de bevoegdheid om een VOG te beoordelen en weer uit te geven. Ook gaat het niet sneller om je VOG via commerciële partijen aan te vragen.

Kosten

Om je VOG online aan te vragen kost het €33,85, dit moet betaald worden aan de gemeente. Je VOG schriftelijk aanvragen kost €41,35, een stuk duurder dus. Dit komt omdat je hiervoor naar het gemeentehuis moet en dat kost ook hun tijd. De prijzen via commerciële partijen lopen uiteen, ze hebben namelijk allemaal een andere prijs die ze hanteren.