Kamvast
Image default
Aanbiedingen

Welke vloer kun je het beste kopen als je vloerverwarming in je woning hebt?

Je krijgt binnenkort een nieuwe woning met vloerverwarming. Of je gaat je woning grondig verbouwen en laat vloerverwarming aanleggen. Heerlijk, een fijnere warmte is er volgens mij niet. Natuurlijk moet hier een mooie vloer op komen, maar welke moet het worden? Niet elke vloer kan op vloerverwarming geplaatst worden. En de ene vloerbedekking geleid de warmte beter dan de andere. Of de ene is sneller warm dan de andere. Welke je moet nemen is afhankelijk van diverse factoren. Maar het belangrijkste: koop een vloer die je mooi vind, zo kun je er jarenlang van genieten.

Wat maakt een vloer geschikt voor vloerverwarming?

Een vloer met een lage warmteweerstand is geschikt voor vloerverwarming. Dit wordt de R-waarde van de vloer genoemd. Heb je geen vloerverwarming dan zoek je een vloer met een hoge warmteweerstand, zodat de vloer comfortabel en warm aanvoelt. Denk hierbij aan tapijt of een massieve houten vloer.

Voor op vloerverwarming koop je dus een vloer met een lage warmtewaarstand. Zo wordt de warmte van de vloerverwarming snel afgegeven aan de ruimte. Dus des te lager de R-waarde des te meer de vloerbedekking geschikt voor vloerverwarming.

Welke vloeren zijn geschikt om op een vloer verwarming te leggen?

BETONVLOEREN.

Denk aan gietvloeren of het woonbeton. Deze vloeren hebben een lage warmteweerstand. Hierdoor worden deze vloeren over het algemeen ook altijd geplaats in combinatie met vloerverwarming. Dit zijn wel vloeren met een hoog prijskaartje en hebben ook een goed onderhoud nodig. Een coating geeft hierbij een goede bescherming. Deze moet wel goed onderhouden en bijgehouden worden.

TEGELS, NATUURSTEEN EN KERAMISCHE TEGELS.

Ook deze zijn goed toepasbaar met vloerverwarming. Let wel op het werkingsvermogen van tegel en voeg. Natuursteen heeft hierbij meer onderhoud nodig dan de keramische variant. Ook dit is een vrij prijzige vloer, en het leggen is niet eenvoudig.

HOUTEN VLOEREN 

Hout werkt, dit wil zeggen dat het onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid kan uitzetten of krimpen. Daarnaast is hout een goede isolator en neemt het slecht warmte op.

Wil je toch een houten vloer op je vloerverwarming, dan is dat wel mogelijk. Hier gebruik je dan een gelaagde houten vloer, lamelparket. Voor een goede geleiding wordt lamelparket volledig op een egale ondergrond verlijmd. Pas wel op dat je snelle temperatuurswisselingen voorkomt. Werk de vloer niet af met een lak, want die kan barsten en schilferen. Eiken lamelparket is hier geschikt voor.

LAMINAAT

De meeste laminaatvloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen. Doordat laminaat altijd zwevend wordt gelegd, zal de vloer iets langzamer opwarmen. Gebruik wel altijd een passende ondervloer hierbij. Koop je een laminaat bij een vloerenbedrijf, vermeld dan wel even dat je op vloerverwarming wilt leggen, zodat je ook de juiste materialen aanschaft.

PVC VLOEREN

Pvc vloeren zijn de meest geschikte houtlook of tegellookvloeren in combinatie met vloerverwarming. Gebruik dan wel een plak pvc die rechtstreeks op de vloer wordt verlijmd. Wil je om kosten te besparen een pvc vloer zelf leggen, kies dan voor een klik pvc. Dit is ook een vloer met een lage warmteweerstand. 

Zoals je dus kunt zien zijn er vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. De ene vloer zal de warmte iets beter geleiden dan de andere vloer. Wat je kiest is dus afhankelijk van het soort vloerverwarming, je smaak en woonstijl en je budget.

 

https://www.beboparket.nl/