Kamvast
Image default
Aanbiedingen

Werking en voordelen van waterontharder

Werking en voordelen van waterontharder

Hoe werkt een waterontharder

Waterontharders, ook wel ionenwisselaars genoemd, zijn apparaten die calcium, magnesium en andere mineralen uit het drinkwater verwijderen. Harskorrels in de waterontharder loper vangen het calcium en magnesium op en wisselen ze uit voor natrium of kalium.

Zodra de harskorrels vol calcium en magnesium zitten, verwijdert een sterk geconcentreerde zout- of kaliumoplossing het calcium en magnesium uit de korrels. Na het passeren van de korrels wordt de resulterende chlorideoplossing een afvalstroom die door de afvoer gaat en uiteindelijk in het milieu terechtkomt.

 

Voordelen van waterontharder loper thuis

Een waterontharder loper heeft diverse voordelen. Hieronder hebben we enkele voor je op een rijtje gezet.

  • Voorkomt de opbouw van mineralen (kalkaanslag) aan de binnenkant van leidingen, armaturen en warmwatertoestellen.
  • Verlengt de levensduur van sommige toestellen.
  • Vermindert of voorkomt minerale vlekken op glaswerk.
  • Voorkomt of vermindert zeepfilms en waskrullen in gootstenen, badkuipen en wasmachines.

 

Moet je je water ontharden?

Het is niet verplicht om je water te ontharden. De beslissing om te ontharden is een persoonlijke keuze die invloed kan hebben op jouw  huis en het milieu. Als de hardheid van jouw water groter is dan 7 korrels per gallon of 120 mg/L, dan heb je misschien een waterontharder loper nodig om ervoor te zorgen dat jouw apparaten goed werken en om de smaak, geur of het uiterlijk van jouw water te verbeteren.

Om te beslissen of je een waterontharder loper nodig hebt, moet je de hardheid van jouw water kennen. Je kunt de hardheid van jouw water meten met een testkit of een onafhankelijk laboratorium. 

 

Zo gebruik je een ontharder correct?

Zorg ervoor dat je ontharder loper geïnstalleerd en onderhouden wordt volgens de instructies van de fabrikant. Lees de instructies van de fabrikant alvorens chemicaliën aan het toestel toe te voegen. Door jouw ontharder te onderhouden blijft de waterkwaliteit stabiel. Zo voorkom je problemen met corrosie.

Bovendien: Als je water krijgt van een gemeenschappelijk watersysteem, controleer dan of je gemeenschap het water al onthardt. Zacht water geleverd door een nutsbedrijf hoeft niet extra te worden onthard en kan corrosieproblemen veroorzaken voor je huis.

Zorg ervoor dat de ontharder is ingesteld op de hardheid van je watervoorziening. Als de hardheid te hoog is ingesteld, zal de ontharder meer kosten om te werken en water verspillen, wat je extra geld kost.

Als je huis nieuwe koperen leidingen heeft, gebruik de waterontharder loper dan niet gedurende de eerste paar weken dat je water gebruikt. Dit zal de leidingen helpen een beschermende minerale laag te vormen om het risico van een teveel aan koper te verminderen.

Zorg ervoor dat de ontharder wordt gevuld met natrium- of kaliumchloride volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

 

Controleer de instructies van de fabrikant voor deze problemen: 

Verstopping: Als uw watertoevoer troebel is, kan de hars in de ontharder verstopt raken met modder en klei. Terugspoelen lost dit probleem meestal op. Het toevoegen van een sediment filter voor de ontharder kan ook helpen.

IJzer of mangaan vervuiling: IJzer of mangaan dat is blootgesteld aan lucht of chloor kan de hars verstoppen en verhinderen dat deze werkt. Dit staat bekend als vervuiling. Soms kan het nodig zijn om het water te filteren voordat het de ontharder bereikt om vervuiling te voorkomen. Er zijn commerciële reinigingsmiddelen verkrijgbaar als de hars vervuild raakt. Reinigers moeten gebruikt worden volgens de instructies van de fabrikant om vervuiling te voorkomen.

Bacteriën en schimmels: Als je watertoevoer niet gedesinfecteerd is voor het ontharden, kunnen er bacteriën en schimmels op het oppervlak groeien. Dit kan de effectiviteit van je waterontharder loper verminderen.

Hier kun je nog meer lezen over handige accessoirs zoals verhoudbakjes