Kamvast
Eten en drinken

Deze staaf Slijpt je Mes niet | Dit is wat het Wel doet

Als je naar kookwedstrijden op tv kijkt, dan zie je waarschijnlijk een concurrent of chef-kok die deskundig zijn messen over de hierboven afgebeelde stalen staaf laat lopen. Misschien heb je zelfs een van die stalen in huis als je zelf over een grote messenset beschikt.

Dus weet jij wat die staaf is? Het slijpt messen, toch? Als je dat denkt, dan heb je het mis: die staaf, ongeacht de naam ervan, is beslist geen slijpstaal.

Verscherpen of Aanzetten

De staaf die velen beschrijven als een slijpstaal is eigenlijk een aanzetstaal. Dus wat is het verschil tussen aanzetten en verscherpen? Om het verschil te kennen, moeten we eerst weten waarom en hoe messen bot worden.

Als een mes bot wordt, is de scherpe rand verloren gegaan en is de rand van het mes niet meer goed uitgelijnd voor gebruik. Zelfs als het mes nog steeds scherp is, betekent het dat je die uitlijning gaat verliezen. Het resultaat is dat het niet meer goed door het voedsel snijdt. Dus hoe krijgen we die scherpe rand en uitlijning terug? Hier hebben we het slijpen en/of aanzetten voor:

Aanzetten: een aanzetstaal duwt in wezen de rand van het mes terug naar het midden en maakt het weer recht. Het corrigeert de rand van het mes zonder dat het veel materiaal van het blad af haalt. Aanzetten slijpt het mes niet echt, maar als het goed wordt gedaan, zal het mes scherper worden omdat de rand van het mes weer in de juiste positie is. Aanzetten moet vaak worden gedaan – sommige doen het zelfs vóór elk gebruik.
Slijpen: Slijpen of verscherpen is echter een proces waarbij stukjes metaal van het lemmet worden geschuurd en afgeschaafd om een ​​nieuwe, scherpe rand te produceren. Het kan worden gedaan met behulp van een watersteen, slijpsteen of elektrische messenslijper. Slijpen kan minder vaak worden herhaald dan aanzetten – slechts een paar keer per jaar, afhankelijk van hoe het mes gebruikt wordt.

Hoe weet je of je mes scherp is

Weten wanneer je mes bot is en onderhoud nodig heeft is belangrijk, zodat je veilig en met vertrouwen kunt snijden en hakken. Mijn favoriete manier om te zeggen of een mes scherp is, is om een tomaat te snijden – een scherp mes snijdt gemakkelijk door de harde schil en het zachte vlees – maar een andere manier om het te testen, is om door een stuk papier te snijden dat je omhoog in de lucht. Als het mes zonder weerstand door het papier kan glijden, is het scherp.

Messen aanzetten en slijpen

Moet je mes worden aangezet of worden geslepen? Dan zijn hier een paar tutorials en voorbeelden om je te laten zien hoe je dit goed moet doen. Het lijkt misschien raar en vreemd in het begin, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan slijp je jouw mes als de professionals die je op tv ziet.
En als het slijpen van messen een te zware taak lijkt, is het geen schande om het bij een professional te brengen – sterker nog, dat is wat ik doe, en ik ben dol op het gemak en de resultaten!

http://www.horecavizier.nl/