Kamvast
Image default
Woning en Tuin

Hout tafel – al eeuwen in trek

Een tafel is heel vaak gemaakt van hout, zo was het en zo blijft het voorlopig ook nog wel even. De bewerkelijkheid van hout is een voordeel voor het maken van meubilair, dus ook voor de oude, vertrouwde tafel. De grenen en de eiken tafel zijn welbekend en worden nog steeds erg gewaardeerd. Maar dat zijn eigenlijk maar twee soorten hout. Een hout tafel kan vervaardigd zijn uit zoveel meer soorten. En elke houtsoort heeft een bepaald effect dat bij bepaald design of bij een bepaalde interieurstijl past. Bovendien kan de uitstraling van hout ook nogal bijdragen aan de sfeer in huis. Een extreem voorbeeld is de boomstamtafel. Een plank uit een volledige boomstam wordt op een onderstel gezet zodat je een langwerpige tafel krijgt met onregelmatige randen. 

Hout heeft z’n eigen minnen en plussen

De keuze om een hout tafel van een bepaalde houtsoort te nemen kan op de gekste zaken gebaseerd zijn. Ben je bang voor splinters, dan is beuken een betere keuze dan eiken of teakhout. Ook bijna splintervrij is notenhout, alleen is dat wel weer duurder dan eiken. Hout is en blijft een natuurproduct en kan in de loop der tijd allerlei gedragingen vertonen. Zo kunnen houten tafelbladen de warmte van je huis vertalen in vervormingen. Je ziet dan ineens kleine scheuren verschijnen in het bladoppervlak. Houtsoorten zoals mango en teak reageren zo vrij snel op warmte. Beuken, noten en eiken zijn veel weerbaarder tegen scheurvorming. Ook de zon kan je hout tafel beïnvloeden. Die weet bijvoorbeeld mangohout of teakhout van een nieuw kleurtje te voorzien. 

Eiken gaat voorop bij de hout tafel

Al sinds de Gouden Eeuw zijn eiken meubels zeer in trek in Nederland. Op een gegeven moment raakte het eiken hier op en moest het ingevoerd vanuit oostelijk Europa! Ook nu nog is de eiken tafel heel gewild. Dat heeft te maken met de stoere en rustgevende uitstraling, de absolute kwaliteit van het hout en ook de relatief goede prijsstelling. Met eiken kan je twee kanten op qua tafel. Je kunt voor stoer gaan en dan heb je vaak tafels die samengesteld zijn uit slechts een paar zware eiken planken. Een kloostertafel of een kasteeltafel bijvoorbeeld. En je kunt voor modern gaan en dan krijg je een veel gladder bewerkte eiken tafel. Eentje die er ook strak uitziet. Dit moderne eiken heeft verschillende kwaliteitsklassen, afhankelijk van de noesten. 

Een hout tafel van noten

Er is fraai Europees notenhout in de handel. Maar een tafel van echt Amerikaans notenhout ziet er subliem uit. Dit hout gaat ook wel te boek als black walnut of walnoten. Amerikaans noten heeft een donkerder tint dan de Europese notenboom. Notenhout heeft een fascinerende tekening en wordt benut bij de luxe scheepsinterieurs. Je geeft je eigen woonruimte beslist een zekere chic met een notenhouten tafel. De prijs is er dan ook naar; een stuk hoger dan eiken, nog. 

Een tafel voor de Scandinavische woonstijl

Wil je liever een lichte hout tafel? Kies dan voor beuken met haar lichtbruine tot wittige kleur. Een enkele keer zit er nog een lichtroze gloed doorheen. Ook licht is esdoorn (Ahorn of Maple) met iets geligs erin. Ga voor een groot aanbod van tafels naar www.tomassotables.com