Kamvast
Image default
Woningen

Wat moet geaard zijn in een woning?

Het hebben van een aardingsinstallatie is verplicht. Goede aarding in jouw woning zorgt ervoor dat gevaarlijke situaties worden voorkomen. Aarding voorkomt namelijk dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan. Bijna alle apparaten zijn voorzien van een aardedraad, deze aardedraad zorgt ervoor dat u niet geëlektrocuteerd wordt wanneer de stroomdraad in het apparaat los komt. Wanneer een apparaat onder spanning komt te staan voert de aardedraad de overige spanning af.

Woonkamer

In de woonkamer is het belangrijk dat alle stopcontacten geaard zijn. In oudere huizen komt het nog voor dat stopcontacten niet geaard zijn. Daarnaast staan er in de meeste woonkamers veel elektrische apparaten waardoor het steeds belangrijker wordt dat de woonkamer aarding goed is. 

Keuken

Een geaarde keuken is wettelijk verplicht. De keuken is een vochtige ruimte met veel elektrische apparaten. In bijna elke keuken vind je wel een koffieapparaat, waterkoker, broodrooster, elektrische kookplaat, magnetron en een oven terug. Al deze apparaten kunnen onder spanning komen te staan. Dit kan leiden tot brandgevaar en andere levensgevaarlijke situaties. 

Badkamer

Net als in de keuken is aarding in de badkamer verplicht. In de badkamer wordt veel water gebruikt, ook is het een vochtige ruimte. Water is een goede elektrische geleider. Dit houdt in dat water veel meer stroom geleidt dan een slechte geleider. Op plaatsen waar veel water gebruikt wordt is een goede aarding dus extra belangrijk.

In de badkamer wordt aarding ook wel potentiaalvereffening genoemd. Potentiaalvereffening zorgt ervoor dat alle metalen voorwerpen hetzelfde elektrische potentiaal krijgen. Hierdoor verdwijnen spanningsverschillen en heerste er geen elektrische spanning meer tussen de geaarde voorwerpen. Wanneer je tegelijkertijd verschillende metalen voorwerpen in de badkamer aanraakt zal er geen stroom door je heen vloeien.

In de badkamer is het van belang dat de stopcontacten, radiator(en), metalen waterleiding, metalen doucheput in een vloer, metalen douchebak/badkuip en metalen wanden en frames van (voorzet)wanden geaard zijn. Ook de badkamervloer moet geaard worden door middel van een aardmat.

Alle voorwerpen die stroom kunnen geleiden moeten dus geaard worden. Kranen die aan een geaarde metalen waterleiding aangesloten zijn hoeven niet geaard te worden aangezien de waterleiding al geaard is.

Wanneer metalen onderdelen alleen met kunststof in aanraking komen hoeven ze niet geaard te worden. Hierbij kun je denken aan een metalen doucheput in een kunststof douchebak. 

Wat kost het aanbrengen van aarding?

Zoals je hebt kunnen lezen is goede aarding van levensbelang. Je kunt zelf geen aarding aanbrengen, dit moet altijd door een professional gedaan worden. Tegenwoordig wordt aarding aangebracht door het slaan van een aardpen.

De kosten voor het slaan van een aardpen lopen uiteen en is afhankelijk van een aantal factoren. De volgende factoren zijn van invloed bij het bepalen van de kosten:

  • hoeveel woningen moeten er geaard worden?

  • Hoe is de groepenkast ingericht?

  • Zijn er een aardlekschakelaars aanwezig?

  • Hoe diep moet de aardpen in de grond geslagen worden?

Om de kosten voor jouw woning te berekenen vraag je eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan bij een aarding specialist. 

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan/kosten