Kamvast
Image default
Huishoudelijk

Zonnepanelen schoonmaken: hoe kunt u dat het beste doen?

Zonnepanelen hebben na installatie minimaal onderhoud nodig en zijn ontworpen om 25-30 jaar mee te gaan. Maar het is nog steeds belangrijk om ze schoon te houden om een optimale stroomopwekking te kunnen blijven realiseren.

Opgehoopt stof en vuil op zonnepanelen kan leiden tot energieverliezen tot 7% per jaar in delen van Nederland en tot 50% in andere delen van de wereld. Dus, hoe moeten zonnepanelen worden behandeld om vervuiling te verwijderen?

Vervuiling van zonnepanelen kent diverse oorzaken, waaronder stof, stuifmeel, maar ook vogels. Het is daarom goed om zonnepanelen vogelvrij te houden om ernstige vervuiling te voorkomen. Hieronder volgen enkele manieren hoe je eventuele vervuiling op zonnepanelen kunt schoonmaken.

Hoe kunt u zonnepanelen schoonmaken?

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen schoon te houden. Hoewel regenwater een deel van het vuil kan verwijderen dat zich na verloop van tijd op panelen verzamelt, kan het er ook voor zorgen dat er zich vuil ophoopt aan de onderkant van de panelen, en het is niet voldoende om zware vervuiling te verwijderen.

Zeeploze borstels en sponzen

Het gebruik van gedeïoniseerd water met een rollende of op het voertuig gemonteerde borstel stelt u in staat om panelen te reinigen zonder zeep, wat een residu achterlaat dat niet alleen panelen verduistert, maar ook vuil aantrekt. Huiseigenaren kunnen hun zonnepanelen handmatig wassen met een tuinslang en een zachte spons zonder reinigingsmiddelen.

Handmatige reinigingswerkzaamheden

Handmatige reiniging van de zonnepanelen is een ouderwetse manier! Robots, waterloze trillingen of speciale coating oplossingen zijn innovatief en efficiënt, maar er zijn veel scenario’s waarin dit soort oplossingen behoorlijk duur en inefficiënt kunnen zijn. Dit geldt met name voor kleine installaties, residentiële of commerciële schaal, maar ook voor speciale constructies en installaties zoals agri voltaïsche installaties.

Om de taak goed uit te voeren, zijn er enkele instrumenten die veel zullen helpen bij het reinigen van zonnepanelen. Enerzijds zijn er veel speciale borstels die draaien terwijl ze de grond van het paneel afborstelen. Ook zou elk elementair reinigingsinstrument, zoals dat gebruikt wordt voor autoruiten, ons ook kunnen helpen.

Aan de andere kant zou het gebruik van waterdruk machines zoals een hogedrukreiniger ons in staat stellen de taak te voltooien. veel sneller terwijl u veel water bespaart.

 

https://zonnepanelenvogelvrij.be/