Kamvast
Groothandel

Acrylaat platen – alles wat jij moet weten

Acrylaat platen worden ook wel perspex, PMMA, plexiglas, of acryl platen genoemd. Acrylaat is optisch zeer zuiver en heeft naam gemaakt als volwaardige vervanger van glas in ontzettend veel toepassingen. Het bestaat al ongeveer tachtig jaar en het belangrijkste voordeel van acrylaat platen, ook wel is de slagvastheid. Het is dertig keer sterker dan gewoon glas. Een andere prettige bijkomstigheid is de betere lichtdoorlatendheid. Bij grotere diktes laat acrylaat meer licht door dan regulier glas met dezelfde dikte. Als het breekt, dan versplinteren de acrylaat platen niet zoals normaal glas zou doen. Daarom wordt acrylaat veel toegepast op plaatsen die vandalisme gevoelig zijn. 

Bij blootstelling aan vuur, of bij langdurige blootstelling aan vonken, zal het materiaal gaan branden. Acrylaat is dan ook niet geschikt voor toepassingen waarbij vonken of open vuur voorkomen. Er zullen overigens géén schadelijke stoffen vrij komen en dat maakt acrylaat tot een milieuvriendelijk materiaal. Een groot voordeel is dat het makkelijk vermaalt en gerecycled kan worden. Bij verbranding in een afvaloven levert het géén gevaar op voor het milieu.

Een tweede punt waar u rekening mee moet houden, is dat acrylaat platen krasgevoeliger zijn dan gewone glazen platen. Moet u de platen regelmatig schoonmaken, houd er dan rekening mee dat er krassen en doffe plekken kunnen ontstaan. Deze kunt u overigens wel weer eenvoudig weg polijsten.

Gekleurd acrylaat

Ons assortiment gekleurd acrylaat is geschikt voor veel verschillende toepassingen. Doordat de platen UV-bestendig zijn, zijn ze ook geschikt voor buiten toepassingen. Ze zijn leverbaar in iedere kleur. Onze gekleurde acrylaat platen zijn van gegoten plexiglas. De bontgekleurde zijn leverbaar in de dikte 3 millimeter en worden vooral voor decoratie en afwerking gebruikt. De kleuren smoke bruin, smoke grijs, frost wit, zwart en wit, zijn leverbaar in grotere plaatdiktes. Deze zijn daardoor geschikt voor ‘zwaardere’ toepassingen, zoals boot- of caravanramen, balkonschermen enz. Gekleurd plexiglas is net zo goed te bewerken als alle andere soorten plexiglas. 

Acrylaat is het soort glas dat veel wordt gebruikt voor veiligheidsdoeleinden. Er zijn meerdere soorten plexiglas, in verschillende gradaties als het op kwaliteit aankomt, maar met acrylaat weet u altijd dat u stevig, transparant en krasvrij glas in huis haalt.

Meer informatie? Kijk hier bij Vink Acrylaat!