Kamvast
Image default
Energie

Hoe werken zonnepanelen?

Je ziet ze steeds meer, zonnepanelen. Ze verschijnen op steeds meer huizen. Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Na enige tijd heb je gratis stroom van eigen dak! Wil je zelf zonnepanelen aanschaffen? Dan is het handig om te weten hoe het nou precies werkt. Om meer informatie te krijgen over zonnepanelen kan je rondkijken op internet, maar je kan je ook laten adviseren door bedrijven. Bedrijven kunnen aan de hand van de grote van je dak en energiekosten al berekenen hoeveel panelen je nodig hebt.

De werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen, die allemaal een eigen functie hebben. Een paneel bestaat uit zoncellen. Dit is gemaakt van het materiaal silicium, dit geleidt stroom als er zonlicht op valt. Zodra de zon gaat schijnen en op de panelen terecht komt ontstaat er een elektrische stroom. Dit gebeurt tussen de positieve lading bovenop en de negatieve lading onder de cel. Dit noemen we ook wel gelijkstroom. Echter is dit nog niet klaar voor gebruik. Met een omvormer wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Dit is de stroom wat uit jouw stopcontact komt. Vervolgens stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnet op, nu is het klaar om gebruikt te worden!

De kosten van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen zijn een hele investering, al hoewel het tegenwoordig goedkoper is dan enkele jaren geleden. Afhankelijk van de hoeveelheid dat er op het dak passen, ben je al snel een paar duizend euro kwijt. De terugverdientijd voor zonnepanelen kun je verkorten door de btw terug te vragen. Een voorbeeld van een dak met tien panelen bespaar je al snel 500 euro op je energiekosten. Zo verdien je binnen tien jaar je investering terug. Let bij het aanschaffen goed op de garantievoorwaarden. Na deze investering wil je garantie op de zonnepanelen zelf, maar ook op de installatie. Kies voor een leverancier die jij vertrouwt. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Ribbers Solar Works.