Kamvast
Image default
Onderwijs

Is dit de studie voor mij?

Misschien ben je na je studiekeuze aan het twijfelen over jouw studie. Dit is heel erg goed mogelijk en een probleem waar vele studenten mee worstelen. Veel studenten vinden het moeilijk om te bepalen of zij door moeten gaan met de studie of moeten gaan stoppen met de studie. Er zitten namelijk wel een paar consequenties aan het stoppen met jouw studie, maar zo zitten er ook consequenties aan het voltooien van jouw studie. 

Mocht je dus twijfelen over jouw studiekeuze, hoef jij je geen zorgen te maken. Er zijn een paar dingen waardoor je erachter kan komen of de gekozen studie bij jou past.  

Je gaat niet met plezier naar school  

De meeste studenten gaan niet voor hun plezier naar school toe, maar wanneer je eindelijk een studie hebt mogen kiezen die echt bij jou past, zal je steeds vaker met veel plezier naar school toe gaan. Wanneer je dus niet met plezier naar school toe gaat, is de kans erg groot dat de studie die jij hebt gekozen helemaal niet de studie voor jou is en je op zoek moet gaan naar iets anders. 

Om er dus achter te komen of de gekozen studie bij jou past, moet je dus even in de gaten houden of je vaak met plezier naar school toe gaat of niet. 

Je bent erg verward over de stof 

Vaak krijg je na een paar testen of gesprekken een studiekeuzeadvies. Dat zou dan zogenaamd een studie zijn die super goed bij jou zou moeten passen en aansluit op jouw kwaliteiten en interesses. Toch kan die studiekeuzeadvies helemaal niet toepasselijk zijn, omdat je de studie helemaal niet leuk vindt of verward bent over de stof die wordt behandeld. 

Over het algemeen zal je een studie kiezen die bij jouw interesses passen en waar je wel een beetje goed in bent. Als het vaak voorkomt dat jij erg verward bent over de stof die wordt behandeld tijdens de lessen, is de kans groot dat dit niet de studie voor jou is.  

De resultaten vallen tegen 

Na een bepaalde periode zal je steeds meer resultaten binnen krijgen. Wanneer je een studie leuk vindt en er erg goed je best voor doet, verwacht je ook wel degelijk goede resultaten. Als jij geen goede resultaten ontvangt, is de kans groot dat de studie niet helemaal voor jou is. 

Slechte resultaten kunnen echter meerdere oorzaken hebben. Daarom moet je goed in de gaten houden of de slechte resultaten komen doordat de studie niet bij jou past of doordat jij niet goed genoeg je best doet voor de studie. Wanneer jij niet goed jouw best doen, maar de studie wel leuk vindt, is er geen probleem. Je zal dan iets meer je best moeten gaan doen voor de studie.