Kamvast
Image default
Bedrijven

Soorten stopcontacten in Nederland die u moet kennen

In een huis vind je veel stopcontacten. Het is omdat er veel apparaten zijn die erop moeten worden aangesloten. Er zijn twee soorten stopcontacten in Nederland. Dit land gebruikt de stopcontacten type C en type F. Deze stopcontacten worden ook wel geaarde en ongeaarde stopcontacten genoemd. Sommige huizen en bedrijven gebruiken ook een speciaal stopcontact, perilex genaamd. Dit type stopcontact wordt meestal gebruikt voor hoogspanningsstroom. Wilt u het bekabelingssysteem aanleggen of controleren of de stopcontacten goed werken, dan kunt u bij Electricianzoetermeer.nl een elektricien inhuren.

Wat is een Perilex-contactdoos?

Steeds meer huizen maken gebruik van Perilex stopcontacten die meer stroom kunnen leveren dan een normaal stopcontact. De functie van dit speciale stopcontact is dus anders dan het normale stopcontact. Het kan meer dan 400 volt leveren. Het is krachtiger omdat het drie fasen in de verbinding heeft. Bovendien heeft het normale stopcontact maar twee fasen. Omdat het meer vermogen heeft, gebruiken mensen dit stopcontact voor elektronische apparaten met een hoog voltage. Zo installeer je bijvoorbeeld de inductiekookplaat in je keuken. Aangezien het aansluiten van de perilex een gecompliceerde taak is, moet u de hulp inroepen van een erkende elektricien.

Stopcontact Type C

Stopcontact type C wordt meestal gebruikt in Azië, Europa en Zuid-Amerika. Hij heeft 2 pinnen en is niet geaard. Hij kan 220 tot 240 volt leveren. In sommige situaties wordt socket type C echter als gevaarlijk beschouwd. Dit komt doordat dit stopcontact niet geaard is. Als je het stopcontact type C in huis installeert, moet je deze vervangen. Een ongeaard stopcontact kan het eigendomsrisico vergroten. Het kan bijvoorbeeld elektrische brand, verlies van eigendom en rommelige bedrading veroorzaken. Daarom gebruikt het moderne elektrische systeem geen ongeaard systeem

Stopcontact Type F

Stopcontact type F wordt gebruikt in Rusland en de meeste landen in Europa. Het heeft twee pinnen die compatibel zijn met stekkertypes C, E en ook F. Het kan 220 tot 240 Volt leveren. De vorm van type F is vergelijkbaar met type C. Het type F stopcontact heeft echter een inkeping aan de boven- en onderkant om het voedingssysteem te aarden. Omdat dit stopcontact geaard is, is het veiliger dan het niet-geaarde stopcontact. Het is omdat de elektriciteit langs de aardedraad en terug naar het paneel zal reizen. Op deze manier kan de elektriciteit niet naar een persoon of andere materialen die zich in de buurt van het stopcontact bevinden, geleiden.