Kamvast
Image default
Dienstverlening

Op jezelf wonen; 3 tips om het minder stressvol te maken

Op jezelf wonen is voor veel mensen een grote mijlpaal in hun leven. Of je nu uit huis gaat om te studeren, of voor het eerst een eigen woning neemt, het is en blijft een grote gebeurtenis. Het kan namelijk best spannend zijn en er moet veel geregeld worden. Dit kan het verhuizen enorm stressvol maken. Dat is jammer, want op jezelf wonen zou ook een leuk proces moeten zijn! Het is immers geen alledaagse gebeurtenis. Daarom geven we je drie tips waarmee je het proces van op jezelf wonen een stuk minder stressvol kunt maken. 

Doe het niet alleen 

Ja, je bent een sterk, zelfstandig en onafhankelijk. En nee, dat betekent niet dat je alles alleen moet doen. Veel mensen, met name jongvolwassenen, zijn geneigd om veel taken van het proces op zichzelf te nemen. Dat is begrijpelijk, maar je zult jezelf enorm dwars zitten hiermee. Op jezelf wonen is namelijk een groot proces; je moet je inboedel opruimen, verplaatsen naar je nieuwe woning, je nieuwe woning klaar maken, spullen kopen, adreswijziging doorgeven, contracten afsluiten, en nog heel veel meer. Dit kun je niet allemaal alleen doen. Sterker nog, je vrienden en familie helpen vast en zeker graag een handje mee. Zo kun je een verhuizer inhuren voor het inpakken en verplaatsen van je inboedel, en je vrienden en familie vragen om je te helpen bij het uitpakken ervan. Je kunt er een gezellig dagje van maken die je ongetwijfeld bij zal blijven als een mooie herinnering.

Begin op tijd 

Dit is wellicht de belangrijkste tip die je kunt krijgen; begin op tijd. Zoals eerder benoemd, valt er een hoop te regelen. Het gebeurt regelmatig dat men het verhuisproces onderschat, en uiteindelijk met hun neus achter de feiten aanlopen. Je kunt de stress enorm verlagen door op tijd te beginnen met het voorbereiden. Zo laat je niet alles tot het laatste moment over. 

Maak een checklist 

Het is tenslotte heel gebruikelijk voor mensen die gaan verhuizen om een verhuischecklist te maken. Vooral als je iemand bent die graag gestructureerd te werk gaat, kan een checklist heel goed werken om het hoofd koel te houden. Je kunt namelijk overzichtelijk zien wat er al gedaan is, en wat er nog gedaan moet worden. Het afvinken van de taken voelt daarbij ook er goed. Maak bij je voorbereiding dus een checklist met alles wat gedaan moet worden, en kijk daarbij ook gelijk wie je bij welke taken om hulp kunt vragen.